To danie smakuje obłędnie. Przepis na kurczaka po parmeńsku pokochają wszyscy

Dodano:
Kurczak po parmeńsku Źródło: Shutterstock / DronG
Kurczak po parmeńsku to danie kuchni amerykańskiej inspirowane kuchnią włoską. Chicken Parmigiana zachwyca bogactwem smaków. Zapraszam po przepis na to wyśmienite danie z piersi z kurczaka.

Kurczak po parmeńsku to potrawa, która zaskakuje smakiem oraz ma bardzo długą historię. Nazwa dania Chicken Parmigiana sugeruje włoskie korzenie, jednak potrawa powstała w Ameryce Północnej, stając się symbolem imigrantów z Włoch i ich potomków. Wyjątkowe połączenie smaku lekkiego sosu pomidorowego, aromatycznego parmezanu i delikatnego mięsa drobiowego rozpieszcza kubki smakowe, sprawiając, że trudno oprzeć się kolejnej dokładce. Potrawa przypadnie do gustu wielbicielom kuchni włoskiej oraz fanom kuchni polskiej słynącej z soczystych, chrupiących kotletów.

Kurczak po parmeńsku – co warto wiedzieć?

Chicken Parmigiana to danie serwowane z makaronem, łączące różne smaki i konsystencje niedrogich produktów spożywczych. Efektowny wygląd kurczaka po parmeńsku sprawia, że potrawa jest doskonałym wyborem również na odświętny, rodzinny obiad.

Inspiracją, dzięki której powstał Chicken Parmigiana, była tradycyjna potrawa z południowego regionu Włoch – bakłażany po parmeńsku. W czasach, gdy bakłażany nie były szczególnie popularne i dostępne w USA, zastąpiono ten składnik uwielbianym mięsem drobiowym. Kurczak po parmeńsku stał się klasykiem kuchni amerykańskiej i choć potrawa łamie niektóre zasady tradycyjnej kuchni włoskiej, to naprawdę warto poznać jej smak.

Jak zrobić kurczaka po parmeńsku?

Do przygotowania potrawy polecam użyć piersi z kurczaka z ekologicznej hodowli. Takie mięso jest nie tylko zdrowsze, ale także nie sprawia niemiłych niespodzianek. Mięso kurczaków z intensywnego chowu klatkowego często ma galaretowatą konsystencję i jest poprzerastane tłuszczem.

Sos pomidorowy do kurczaka po parmeńsku przygotowuję ze słodkich pomidorów malinowych. Możesz zastąpić je passatą pomidorową lub pomidorami z puszki. Smak lekkiego sosu podbija dodanie aromatycznej cebuli, czosnku i świeżych ziół.

Niezbędnym składnikiem, dzięki któremu kurczak po parmeńsku zyskuje wyjątkowy smak, jest ser parmezan. Najlepiej kupić go w kawałku i własnoręcznie zetrzeć, bo starte sery, które dostępne są w plastikowych torebkach, często mają mało wyrazisty smak. Dopełnieniem smaku parmezanu jest lekka i idealna do zapiekania mozzarella. Ją również najlepiej zetrzeć tuż przed dodaniem do potrawy.

Kurczaka po parmeńsku serwuję na klasycznym, włoskim makaronie linguine (płaskie spaghetti), który możesz zastąpić tradycyjnym makaronem spaghetti lub np. makaronem tagliatelle.

Przepis: Kurczak po parmeńsku (Chicken Parmigiana)

Przygotowanie kurczaka po parmeńsku nie jest trudne, a danie smakuje wybornie.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Amerykańska
Czas przygotowania
55 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
1012 w każdej porcji

Składniki

  • 150 g suchego makaronu linguine
  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek, oleju do smażenia lub klarowanego masła
  • sól i pieprz

Na panierkę:

  • 4 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 50 g parmezanu
  • 1 duże lub 2 małe jajka

Na sos:

  • 1 kg pomidorów
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 gałązka oregano
  • 1 gałązka tymianku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek, oleju do smażenia lub klarowanego masła
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • 100 g parmezanu
  • 100 g sera mozzarella
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie mięsaOczyszczoną pierś z kurczaka przetnij na pół – z piersi powinny powstać dwa kotlety, a następnie delikatnie rozbij mięso tłuczkiem. Kotlety powinny mieć taką samą grubość. Oprósz je z obu stron solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  2. Przygotowanie sosu pomidorowegoPomidory sparz i obierz ze skórki. Pokrój w ćwiartki i usuń wodniste gniazda nasienne. Miąższ pomidorów pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Oregano i tymianek umyj, osusz i oddziel listki od łodyżek. Porada: jeżeli nie masz świeżych ziół, to zastąp je ziołami suszonymi. Na patelni lub w rondlu rozgrzej tłuszcz. Zeszklij cebulę i dodaj czosnek. Smaż 1 minutę, cały czas mieszając. Do zeszklonej cebuli z czosnkiem dodaj świeże zioła. Smaż 1 minutę, a następnie dodaj pomidory. Ustaw średnią moc palnika i smaż 3-4 minuty, często mieszając. Gdy pomidory puszczą sok, odparuj nadmiar płynu, od czasu do czasu mieszając, a następnie zmniejsz moc palnika i przykryj patelnię pokrywką. Gotuj pomidory pod przykryciem przez ok. 10 minut. Dopraw gotowy sos do smaku solą i pieprzem.
  3. Panierowanie i smażenie kotletówBułkę tartą przesyp na płaski talerz. Parmezan zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i wymieszaj z bułką tartą. Na drugi talerz wsyp mąkę pszenną. Jajko wybij do miseczki lub głębokiego talerza i roztrzep widelcem. Obtocz mięso w mące, jajku i bułce tartej z parmezanem. Usmaż kotlety z obu stron na rozgrzanym tłuszczu – panierka powinna się przyrumienić. Czas smażenia kotletów to 3-4 minuty z każdej strony. Podczas smażenia często przewracaj mięso na drugą stronę. Obsmażone kotlety możesz odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
  4. Przygotowanie dodatkówZetrzyj sery, z którymi będą zapiekane kotlety. Mozzarellę najlepiej zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a parmezan na tarce o małych oczkach. Natkę pietruszki umyj, osusz i posiekaj.
  5. Gotowanie makaronuZagotuj około 1 i 1/2 litra wody. Gdy woda zacznie wrzeć, dodaj niewielką ilość soli (dodaję 1 płaską łyżeczkę). W międzyczasie nagrzej piekarnik do temperatury 190 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Wskazówka: w momencie nastawienia wody na makaron mięso powinno trafić do piekarnika. Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu, a następnie odcedź.
  6. PieczenieNa dno niewielkiego naczynia do zapiekania wyłóż 2/3 sosu pomidorowego. Na sosie ułóż kotlety, polej je resztą sosu i posyp startą mozzarellą i parmezanem. Zapiekaj kotlety około 15 minut.
  7. SerwowaniePrzygotuj talerze i wyłóż na nie makaron. Na makaronie ułóż mięso z sosem pomidorowym i serem. Udekoruj potrawę natką pietruszki.

Chicken Parmigiana możesz podawać nie tylko z makaronem, ale także ziemniakami i świeżym pieczywem lub chrupiącymi tostami.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...